Asten Samen Groen
Een groene omgeving is gezond, dat tonen verschillende onderzoeken aan. Alleen al het uitzicht op bomen en planten zorgt ervoor dat mensen minder stress ervaren. Daarnaast houden planten water vast en dragen ze bij aan het verminderen van de effecten van klimaatverandering. “Op straat” gaan we voor meer duurzame projecten.
De PGA heeft zich altijd hard gemaakt voor een duurzamer en groener Asten. Van een betere luchtkwaliteit in het buitengebied tot zonnepanelen stimuleren, wadi’s maken of het Waardbos.
Bovendien is Asten een gemeente met een bijzonder rijke historie. Hoe kunnen we onze gemeente toekomstbestendig maken en ervoor zorgen dat het dorpskarakter behouden blijft? Simpel, door een goede balans te creëren tussen karakteristieke oude panden, innovatieve nieuwbouw en een slagvaardig groenbeleid. Daarmee versterken we het aanzicht van ons dorp, vergroten we de biodiversiteit en dringen we de wateroverlast terug. Zo wordt Asten letterlijk en figuurlijk een bloeiende gemeente.
1. Een duurzaamheidsbeleid mét passie
2. Meer groen op straat
3. De rijkdom en diversiteit van de natuur vergroten
Asten Woont
Op het gebied van wonen staan we de komende jaren voor verschillende uitdagingen: de samenstelling van de huishoudens verandert; nu al is 30% van de huishoudens in Asten alleenstaand. Hoe kunnen we het woningaanbod daarop aanpassen, duurzaam maken én betaalbaar houden? Hoe kunnen we voor starters de kans op een woning vergroten? En ten slotte is er wanneer het flink regent een behoorlijke uitdaging met betrekking tot de wateroverlast waar veel inwoners mee kampen. Met de klimaatverandering zal dit probleem eerder toe- dan afnemen.
1. Iedereen zijn eigen woonhuis
2. Duurzaam, sociaal, levensloopbestendig en aantrekkelijk bouwen
3. Leegstand aanpakken
4. Asten waterproof!
5. Buurtinitiatieven prikkelen
SPEERPUNTEN OMMEL
Ommel heeft relatief een bloeiender verenigingsleven dan een stadswijk als Woensel in Eindhoven. De kermis is relatief zelfs de grootste van Nederland. Om de leefbaarheid te vergroten zetten wij in op de herinrichting van het Onze Lieve Vrouwe Plein en het herinrichten van het processiepark.
De PGA wil graag meedenken in woningbouw voor Ommel. Maatwerk voor Ommelse starters, ouderen en andere inwoners is goed. De PGA ondersteunt de in de Toekomstagenda Asten2030 vastgelegde opdracht ‘Vitale kernen – Speerpunt Ommel’ en omarmt het ‘initiatief van inwoners om de leefbaarheid in Ommel structureel en voortvarend aan te pakken door middel van substantiële nieuwbouw en aantrekken van nieuwe inwoners’.
SPEERPUNTEN HEUSDEN
Heusden heeft een nieuw gemeenschapshuis gebouwd; het Hart van Heuze. De verbinding tussen inwoners, ondernemers en andere organisaties is gelegd. De buitenruimte, met name in de kern rondom het Vorstermansplein en de Meijelseweg is een punt van aandacht. De PGA wil de kwaliteiten die er al zijn in de kern verder uitbouwen.
Asten zorgt
Bij de PGA staat de mens centraal, voor ons geldt altijd: zorgen voor elkaar, daar draait het om. We vinden dit belangrijker dan investeren in een nieuwe rotonde.
We vinden het noodzakelijk dat kwetsbare mensen ondersteuning/begeleiding/coaching krijgen zodat ze zich staande kunnen houden en zich kunnen ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om extra ondersteuning bij het huishouden, hulp voor een kind met leer- of ontwikkelingsachterstanden of het aanbieden van dagbesteding aan dementerenden of mensen met een beperking. Om zo stress te ontnemen en gezond functioneren te stimuleren. De PGA wil mensen ondersteuning bieden die nodig is om mee te blijven doen in Asten.
Daarbij is bijzondere aandacht nodig voor zeer kwetsbare mensen die niet altijd tijdig de juiste hulp krijgen, of tussen wal en schip dreigen te vallen. Kinderen of jongeren met problemen, mensen die eenzaam zijn of zij die hulp mijden. De PGA ziet dat mantelzorgers ook ondersteuning nodig hebben om te voorkomen dat zij overbelast raken.
Samen doen is ons motto. Asten zorgt beter voor elkaar door burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties (zoals sport-, onderwijs- en zorginstellingen) met elkaar te verbinden en initiatieven te ondersteunen. Samenwerken is de sleutel naar preventieve en op maatwerk gerichte zorg en ondersteuning.
1. De zorgvrager staat centraal
2. Iedereen aan de slag
3. Hervormen van het armoedebeleid
Asten groeit op
De jeugd heeft de toekomst. Wij hebben hier dan ook extra aandacht voor en steunen initiatieven die vanuit jongeren zelf komen.
Jongeren willen zelf iets bouwen: een feestje, een hangplek, iets doen op straat, thuis of op een openbare plek zoals 1hoog. De PGA vindt het belangrijk om op die wensen in te spelen. Jongeren betrekken in de samenleving helpt daarbij. Het jongerenwerk in Asten werkt al jaren hard om jongeren een plek te bieden waar zij veilig kunnen zijn. Ook OJC Jonosh is een door jongeren gerund initiatief waar zij hun vrije tijd doorbrengen en zichzelf ontwikkelen.
Wij nodigen jongeren uit om met nieuwe leuke activiteiten te komen in het dorp. Dat kan groot of juist heel klein zijn: een filmavond op de Markt, een speeltoestel plaatsen, een sportevenement zoals een bootcamp. De PGA wil de ideeën van jongeren faciliteren!
De PGA denkt ook aan onze jongste burgers. De PGA wil de kernen kindvriendelijk inrichten zodat er ook optimaal ruimte is voor spelen. Het gemeentebeleid speelt een grote rol in de speelkansen van het kind. Het is bij de ontwikkeling van recreatie,- en speelvoorzieningen belangrijk dat de mening van kinderen, ouders en buurtbewoners mee wordt genomen; zij maken immers gebruik van deze voorziening.
1. Faciliteren initiatieven van jongeren
2. Jongeren betrekken bij de politiek
3. Werk maken van spelen
4. Stimuleren van natuurspeeltuinen
Asten boert
Schone lucht, gezonde grond en helder drinkwater, dat is wat wij willen! Een kleinere veestapel, minder mest, minder stank en fijnstof weg. Wat in het buitengebied gebeurt, bepaalt ons leven in Asten.
Onze boeren hebben een enorme transformatie ondergaan in korte tijd. Waar in 1950 de meeste boeren nog een gemengd bedrijf hadden met 5 koeien, 20 varkens en 50 kippen is een bedrijf van nu gespecialiseerd en heeft één gespecialiseerd bedrijf 100 koeien of 2500 varkens (Agrimatie.nl, 2017) of 100.000 kippen (HAS, 2017). Bovendien gebeurt niet alles meer met de hand, maar met enorme landbouwmachines en digitale toepassingen, zowel op het platteland als in de stal. Nederland is het gidsland in duurzame landbouw en veel kennis wordt geëxporteerd over de hele wereld. Dat is een kans voor ons platteland!
Steeds minder mensen wonen en werken op het platteland, terwijl er geproduceerd wordt als nooit tevoren. Paradoxaal zijn leegstaande stallen een groot probleem op het platteland. De sociale controle verliest terrein op het platteland wat (drugs)criminaliteit in de hand kan werken.
Wij staan voor oplossingen op een menselijke manier met als doel een verbetering van de leefbaarheid op het platteland. De PGA gaat voor kwaliteit, in plaats van schaalvergroting. Te denken valt aan zorgboerderijen, duurzame landbouw(projecten), recreatieve mogelijkheden of woongroepen. Wij zijn tegen de komst van grote landbouwbedrijven en mestverwerkingsinstallaties en tegen de vestiging en/of uitbreiding van geitenhouderijen en pelsdierbedrijven.
1. Een gezond platteland voor mens, dier en plant
2. Balans op het platteland
3. Het licht uitdoen. Vanuit Asten is veel lichtoverlast van onze glastuinbouw.
4. Dorpslandbouw in de kernen
Asten onderneemt
Asten is een landelijke gemeente in een globaliserende wereld. Als onderdeel van Brainport strekt de reikwijdte van Asten zich uit tot ver over de grenzen van ons land. Je ziet dat bij ondernemers, boeren en bij de inwoners terug, van een bamboekweker in Heusden en Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts tot jonge start-ups binnen onze gemeente. Wij zijn trots op wat Astense bedrijven neerzetten!
De PGA wil ondernemers, inwoners en onze (jonge) talenten in het bijzonder met elkaar verbinden. Daarbij wordt ingezet op circulaire economie, klimaatneutraal en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).
Om u van dienst te zijn wil de PGA dat de gemeente op de uitkijk staat voor regelingen en subsidies vanuit de overheid. Door de samenwerking te intensiveren kunnen signalen beter worden opgepakt.
1. Talent ontwikkelen = de markt verbinden
2. Volop toekomstperspectief voor circulaire ondernemers
3. Het centrum als ontmoetingsplek versterken
4. Regelingen en subsidies voor ondernemers en inwoners goed in het vizier krijgen